De praktische samenbrenger

Deze week stellen we je Katrien voor. Zij zet de familietraditie van haar grootmoeder voort en organiseert voortaan het kerstfeest bij haar thuis. Vandaag is dus iedereen welkom in haar gezellige chalet en mag Christiane, haar grootmoeder, voor het eerst haar voetjes onder tafel schuiven als gast. Op het menu staan originele en lekkere gerechten, bereidt met de hulp van haar dochter. De traditie wordt dus opnieuw doorgegeven aan een volgende generatie. En dat alles zonder stress, want alle sis al voorzien en geregeld, zodat het diner perfect kan verlopen. Ontdek haar volledig menu hier!

Champagne!

De feestdagen en champagne zijn als duo intussen een gevestigde waarde. Bubbels brengen iedereen samen en zorgen voor een feestelijke, vrolijke sfeer die ideaal is voor een kerstfeest met de hele familie. De keuze is dus snel gemaakt: bubbels! Maar niet zomaar eender welke bubbels! Paul-François Vranken, onze producent, is de oprichter van het champagnehuis Vranken en zijn passie voor z’n product is werkelijk legendarisch. Wij konden hem spreken in aanloop naar de feestdagen. Bekijk de reportage hier!

Paul-François Vranken werd geboren in Luik en was voorbestemd om notaris te worden, maar dat was buiten zijn pit en liefde voor champagne gerekend. Hij vestigde zich in de Champagnestreek, de regio van dé klassieker onder de schuimwijnen en begon aan zijn avontuur. En dat was precies wanneer er een allesbepalende ontmoeting op het pad van de jonge producent kwam: met Willy Bizet, de wijnaankoper bij Delhaize.

De twee liefhebbers hadden het idee om champagne te laten evolueren naar een lichtere, frissere en vrolijkere drank, die je eerder bij het aperitief drinkt dan bij het dessert. Ze vervingen het vleugje cognac tijdens het productieproces door een nieuwe blend op basis van Chardonnay. Zo werd de champagne wat toegankelijker en kan hij op elk moment van de dag gedronken worden.

De champagne van Vranken wordt gemaakt volgens de traditionele méthode champenoise. Het is een product van een originele blend: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. De chardonnay zorgt voor de frisheid en finesse, de pinot noir voor extra pit  en kracht, en de pinot meunier zorgt voor een mooie verbinding van de twee. Alle druiven worden gekweekt bij lokale wijngaarden en zijn stuk voor stuk van eerste klasse of grand cru’s.

“Een wijnbouwer die van zijn terroir houdt, wil niets liever dan er goed zorg voor dragen.” De wijngaarden van bijna 300 hectaren die vandaag door Paul-François Vranken gecultiveerd worden, zijn daar de perfecte illustratie van. Als fervente verdediger van ons milieu is hij ervan overtuigd dat de natuur het meeste (en beste) teruggeeft wanneer ze met respect behandeld wordt. Hij was dan ook de eerste om andere vegetatie toe te laten op zijn wijngaard, om zo voor meer biodiversiteit te zorgen.

De geuren en smaken van champagne ontwikkelen zich het best tussen 7 en 9°C. Dat is fris, maar niet echt koud, zodat de subtiliteit van de blend en de finesse van de bubbels niet verloren gaat. En kies je dan best voor een coupe of een fluitglas? Paul-François Vranken verklapte ons dat hij zijn champagne liefst uit een groot tulpvormig glas drinkt. Zijn vrouw drinkt het dan weer liefst uit een coupe.

Op zoek naar nog meer bubbels?

Je vindt ze op www.delhaize.be.

Bubbels

Op zoek naar nog meer feestelijke recepten?

We hebben er heel wat voor je klaarstaan op www.delhaize.be.

Recepten

#goedkanbeter

Jij verdient natuurlijk alleen het allerbeste. Voeding waar je 100% op kunt vertrouwen. Zalm die meteen na het opvissen gerookt wordt. Witloof uit volle grond. Rundvlees van dieren die op een traditionele manier verzorgd worden door kleine producenten. Dat is wat Delhaize je altijd al heeft voorgeschoteld. Vers, traceerbaar of bio, bij Delhaize hebben de smaken niets te verbergen. Ze zijn gewoon beter, zo simpel is het.

Onze zalm wordt opgevist in Schotland en ter plaatse gerookt op eikenschors in bakstenen ovens. De volledige zalm wordt opgehangen boven de nog warme as. Die aloude koude rookmethode laat de aroma’s volledig tot hun recht komen en zorgt ervoor dat het vlees lekker mals blijft. #goedkanbeter

Dat heerlijke Belgische witloof uit volle grond is een lokaal product dat het resultaat is van een jarenlange traditie. Voor deze delicatesse zijn er twee stappen nodig: eerst kweekt men witlofwortels, die daarna naar volle grond verplant worden in donkere schuren. Zo blijft hun witte kleur goed behouden. Lokaal, van ‘t seizoen, bio of traditioneel: #goedkanbeter, dat is gewoon het allerbeste.

In onze Belgische Ardennen hebben bewuste kwekers zich al 20 jaar verenigd om samen kwaliteitsvol, duurzaam en eerlijk rundvlees te produceren. De dieren worden volop in de watten gelegd, vanaf hun geboorte op de boerderij tot later, wanneer ze op de weiden leven. Die goede zorgen garanderen een smaak die niet te evenaren is, in combinatie met een tot het minimum beperkte ecologische voetafdruk. #goedkanbeter, ook voor het welzijn van de dieren, dus.

Nog meer #goedkanbeter-producten ontdekken?

Je vindt ze op www.delhaize.be.

#goedkanbeter
Ik schrijf me in!

Mijn Foodie Flash
in avant-première !

Vind je het leuk om warm te eten? Wees de eerste om van elke nieuwe Foodie Flash te genieten !

Ik schrijf me gratis in Dit bericht niet meer tonen

Mijn Foodie Flash
in avant-première !
Stap 2/2

Vertel ons iets meer over jezelf..
Het zal gemakkelijker zijn om je in te schrijven!

Kruis het vakje aan "Ik ben geen robot"
Door uw registratie te bevestigen, gaat u akkoord met de Algemene voorwaarden en de Privacyverklaring van Delhaize.