Het winkelwagentje

De inhoud van het winkelwagentje van een gezin moet de kinderen zin doen krijgen om goed te eten. Om te genieten van hun favoriete groenten en met plezier hun brooddozen te vullen. En om samen te koken natuurlijk. Om te ‘jongleren’ als een echte pannenkoekenbakker en nieuwe recepten uit te proberen. Delhaize helpt je graag op weg!

De kaas van Grange du Mont

Er waren eens twee kaasmakers, Madeleine Vernot en Jean Perrin, die verzot waren op tradities en hun ambacht. Ze trouwden en begonnen in 1963 hun eigen kaasmakerij in Franche-Comté in het Juramassief, een regio in het zuidoosten van Frankrijk, tegen de grens met Zwitserland. Daar maken ze hun fantastische kaas, de Grange du Mont. Een kaas die niet mocht ontbreken in het Delhaize-gamma!

De Grange du Mont-kaas wordt gemaakt van de melk van Montbéliardkoeien, die je herkent aan hun roodbruine en witte vlekken. In de zomer genieten zij van het vette gras van de alpenweiden, terwijl ze in de winter lekker warm in hun stallen blijven en voer uit de streek te eten krijgen.

Het welzijn van de dieren, respect voor het milieu en aandacht voor gezondheid zijn drie belangrijke aspecten voor Jean Perrin. Net als de andere kaasmakers van de Bleu Blanc Cœur-vereniging, zorgt hij ervoor dat de voeding van zijn koeien gezond en gevarieerd is, zodat hun melk minder verzadigde vetten en meer omega 3 en 6 bevat.

Na het melken moet er binnen 24 uur kaas gemaakt worden van de melk, zonder toevoeging van kleurstoffen of bewaarmiddelen. Ze wordt onmiddellijk gestremd, waarna de wrongel samengeperst wordt, zodat het vocht eruit wordt gedrukt. Als laatste stap gaat de kaas naar de verouderingskelder waar de kaaswielen regelmatig gedraaid en gezouten worden, tot ze volledig gerijpt zijn.

Iedereen houdt van raclette! Het is dan ook een heerlijke maaltijd die altijd voor sfeer en gezelligheid zorgt. Maar dan zonder werk! En ook de kids zijn er dol op. Wij gebruiken voor raclette liefst Grange du Mont, want dan wordt het nóg beter. Je vindt ‘m dan ook gewoon onder het Delhaize-label. Het wordt nog beter met de kaas van Grange Du Mont. Geniet ervan met augurkjes, zilveruitjes op zuur, aardappelen in de schil en – waarom ook niet – dadels of zongedroogde tomaten. Njammie!

Om af te wisselen kun je variëren met de verschillende soorten Grange du Mont. De natuurvariant of, een meer regionale specialiteit, met witte wijn van Arbois? Of ga voor wat sterkere sensaties met de variëteiten met chili of daslook. Of net wat zachter, zoals de kaas met kruiden en peper of een gerookt smaakje. Zo geef je meteen een originele toets aan je raclette.

Als je houdt van kaas en hooggebergtes, dan stopt het natuurlijk niet bij raclette. Ook fondue en tartiflette zijn hartverwarmende gerechten die extra veel deugd doen op koude dagen. Voor fondue gebruik je 3 verschillende kazen uit de Alpen: beaufort, comté en tomme. Voor tartiflette kies je dan voor reblochon. Aan tafel!

Alles voor raclette

Ontdek het op www.delhaize.be. 

Raclette

Op zoek naar meer seizoensrecepten?

Ze staan voor je klaar op www.delhaize.be. 

Recepten

De ultieme allrounder: de aardappel

Een gezellige puree, een gastronomische gratin dauphinois, een smeuïge stoemp, een smakelijke toets in een Luikse salade of onweerstaanbare frietjes … De aardappel mag niet ontbreken op ons menu! Delhaize heeft ze dan ook allemaal voor je in huis: verschillende variëteiten, porties, rauw of bereid, diepgevroren, geschild, vastkokend of kruimig … Tijd om ze te ontdekken!

Charlotte is een variëteit die voor stevige en toch smeuïge frietjes zorgt. Bintje bevat extra veel zetmeel en is daardoor een echte referentie in het vakgebied: het is de beste soort om fantastische frietjes van te maken. Maar als kruimige aardappel is hij ook perfect om er puree of stoemp van te maken, met wortelen, prei of boerenkool.

Deze zachte en lichtzoete patatjes worden geoogst van april tot juli. Ze zijn te klein om te schillen, dus worden ze gekookt in de schil. Ideaal om een beetje tijd te besparen dus! In water gekookt passen ze perfect bij een raclette. Of rooster ze in de oven met een beetje olie, knoflook en verse kruiden, als bijgerecht bij een gebraden kip.

Ze bevatten meer zetmeel en nemen dus minder vet op, waardoor ze perfect zijn om er krokante goudgele frietjes van te maken. Maar omdat je ze goed kunt pletten, zijn ze ook de onmiskenbare helden van de puree. Of gebruik ze om wat extra body te geven aan je groentesoep. Ook in gratin dauphinois doen ze het fantastisch!

Omdat ze zo stevig zijn, kun je ze heel goed koken in water of – nog beter – stomen. Ze zijn heerlijk in een salade of bij een stukje witte vis of zuurkool. Je kunt ze ook bakken, toevoegen aan een stoofschotel of aan een gratin zoals hachis parmentier.

Zoete aardappelen zijn familie van de … wortelen! Hun oranje vruchtvlees heeft een lichtzoete smaak. Ze zijn een goede bron van vitamine A en selenium, een sporenelement met antioxiderende eigenschappen. En wat nog meer in hun voordeel spreekt: de kids zijn er dol op! Je maakt ze klaar zoals een gewone aardappel: gestoomd, geroosterd in de oven, in kroketjes, als frietjes, in een gratin, als puree …

Meer weten over aardappelen?

Ze staan voor je klaar op www.delhaize.be. 

Aardappelen
Ik schrijf me in!

Mijn Foodie Flash
in avant-première !

Vind je het leuk om warm te eten? Wees de eerste om van elke nieuwe Foodie Flash te genieten !

Ik schrijf me gratis in Dit bericht niet meer tonen

Mijn Foodie Flash
in avant-première !
Stap 2/2

Vertel ons iets meer over jezelf..
Het zal gemakkelijker zijn om je in te schrijven!

Kruis het vakje aan "Ik ben geen robot"
Door uw registratie te bevestigen, gaat u akkoord met de Algemene voorwaarden en de Privacyverklaring van Delhaize.