Imprimer

Kort aangebakken sint-jakobsnoten met witloof en botersaus met citrus
526
KCAL PAR
PORTION
25 min | | | 4

12 sint-jakobsnoten (+/- 350 g) • 350 g de gastronomische witloofstronkjes • 2 sjalotten • 10 g rucola • 4 sinaasappelen • 1/2 citroen • 2 dl room • 2 el honing • 2 dl droge witte wijn • 70 g gezouten boter • 20 g de geklaarde boter 'Beurre des Chefs' Carlsbourg • 1 el olijfolie • Kruidenmolen 'Chili Explosion' Santa Maria • Peper en zout 

  1. Haal de sint-jakobsnoten uit de koelkast. Doe het sap van 1 sinaasappel, de honing en de helft van de gezouten boter in een braadpan. Leg er de gehalveerde witloofstronkjes in, met de snijkant naar onder. Laat ± 10 min zachtjes sudderen, tot het witloof mals is. Laat dan op een vrij hoog vuur inkoken, om het witloof te karamelliseren, maar laat het niet aanbranden.
  2. Schil 2 sinaasappelen à vif en snijd ze in plakjes.
  3. Hak de sjalotten fijn en fruit ze 5 min op een zacht vuurtje, in een steelpan met de olie. Overgiet ze met de witte wijn en laat volledig inkoken op een vrij hoog vuur. Giet er het sap van 1 sinaasappel en van de ½ citroen bij, samen met de room. Laat voor de helft inkoken, nog altijd op een vrij hoog vuur. Haal van het vuur, filter en klop de saus op met de rest van de koude gezouten boter in kleine blokjes. Voeg enkele draaien van de ‘Chili Explosion’-molen toe en breng verder op smaak met peper en zout.
  4. Warm, op een hoog vuur, de geklaarde boter op in een grote braadpan. Schroei de sint-jakobsnoten 20 à 30 s per kant dicht, naar eigen smaak. Dresseer ze op warme borden, giet er saus rond en werk af met het witloof, de sinaasappelplakjes en de rucola. Dien meteen op.